Fakta    Om Noomi    Stamtavle    Kullet    Bilder   

Enduros Epic Noomi

Om Noomi

Noomi er noe av det mest lykkeligste vesenet jeg noen sinne har lært å kjenne. Hun tar livet som en lek, logrer konstant og er i et utrolig god humør til en hver tid. Hun har vært gjennom mer enn de fleste hundene på sin alder, og å løpe ned veterinærkontor er en del av hennes liv. Dette tar hun som den største selvfølge, og er like glad og fornøyd hver gang vi er det. Hun er glad over å se på veternærer og dyrepleiere igjen, noe som er et veldig godt tegn.

Noomi er en hund som er en drøm å belønne. En hund som setter stor pris på jaktlek, kamplek, godbiter og den sosiale kontakten med meg. Alt som kastes kan lekes med, selv metallskruer. Hun returnerer automatisk med leker til meg, og hun er veldig matglad, og kan belønnes både med tanke på passivitet og aktivitet med godbiter. Hun har et veldig stort ønske om å samarbeide, og er en hund det var lett å få god relasjon med.

Ellers er hun god på underlag og i de fleste miljøer. Hun er svært nysgjerrig, og liker og stikke nesa si bort i det meste og undersøke det. Veldig aktiv og leken, aldri kranglete med andre hunder og har en god avknapp. Og hun har vært en drøm og hatt i rehab 2014 og 2015.

Noomis slekt

Noomi er etter Molars Säpo og Enduros Allt-I. Säpo har veldig begrensede resultater i konkurranser, mens Allti har konkurrert i rapport på høyt nivå og vært både nordisk mester og fått sølv i SM. Begge kommer fra kull med god leddstatistikk.

Leddhelse i Noomis kull er bedre enn snittet på rasen, der alle er røntget med HD-A, 5/6 med AD-A og 5/6 rygg u.a. Kullet er derimot belastet av annen type sykdom med flere invider med allergi, i tillegg til Noomis EPI. Jeg har sporet opp flere hunder som er i slekt med Noomi både på far og morsiden som har EPI.

Hvorfor Schäferhund igjen?

Schäferhund er og blir min rase. Denne gangen var jeg bestemt på å prøve noe annet noe, pga de svakhetene schäferen har. Særlig innen helse. Men etter meget laber interesse for å se på kull og oppdrettere av den rasen, men stadig meget ivrig interesse for å fortsette å sjekke oppdrettere av schäfere, så bestemte jeg meg for å ta kontakt med en oppdretter som jeg hadde holdt øye med en stund.

Schäferen har vært min rase siden jeg var 14 år, og den kommer alltid til å være det også. Dessverre er rasen så belastet av sykdommer nå, så jeg tviler på at det noen sinne blir en ny schäfer i dette huset.

Navnet Noomi

Noomi er oppkalt etter den svenske skuespilleren Noomi Rapace, som er kjent for rollen sin som Lisbeth Salander i Millennium-triogien. Selv om jeg hverken er noe stort fan av henne, eller spesielt Stieg Larsson fan, så synes jeg at navnet er kult. I tillegg er det ikke et meget brukt navn i min omgangskrets, ei heller registrert hundrevis av hunder med det navnet.

Noomi er forresten hebraisk og betyr lykkelig og vakker. Noe som min lille Noomi ser ut som å leve opp til.

Helse

På dette punktet ønsker jeg at jeg kunne skrive at Noomi var en uforskammet frisk schäferhund, men dessverre kan jeg ikke det.

Hun fikk sin første ørebetennelse allerede i ca 5 mnds alderen. Høsten 2012 startet hun å klø. Mye. Så vi starter utredning hos veterinæren. Blodprøver ble tatt, og det ble påvist innendørs og utendørsallergi. Verdiene var såpass lave at hverken labratoriet eller veterinæren ville ta videre tester, så det meste videre har gått på observasjoner og tilpasninger i det daglige. Den største synderen etter hva jeg selv har klart å finne ut av, er midd. Ergo er det et strengt regime ang godiser og vasking innført, noe som har redusert kløa hennes helt utrolig!

Desember 2012 fikk hun sitt første utbrudd med furukulose. Hvordan det vil forholde seg videre, vet vi ikke enda, men jeg håper på at det blir med dette utbruddet. Nytt utbrudd kom desember 2014, men i skivende stund ser det ut som vi klarer å holde det i sjakk med laserbehandling.

I 2013 startet hun også på allergivaksine, noe som virker at hjelper veldig. I tillegg til at det tilrettelegges en del i hverdagen for henne.

Juni 2014 kuttet hun over to sener i venstra baklabb da hun løp på et glasskår. Dessverre var ikke første veterinæren vi var hos kompetent nok til å fikse en slik skade, og selv om en utrolig dyktig veterinær har forsøkt å rette dette opp, så ble ikke operasjonen vellykket.

Høsten 2014 ble hun veldig dårlig, raste ned i vekt og slet en del med magen. Januar 2015 ble hun diagnosert med bukspyttkjertelsvikt. Dette har vi kjempet en del med for å få til å fungere under 2015, men nå er hun oppe i normal vekt og fungerer som normal.